Hankkeen hissipuhe

5G-teknologia viitoittaa tietä kohti uutta digitalisoituvaa teollisuussukupolvea, Teollisuus 4.0:aa, jolla pystytään nostamaan sekä tuottavuutta että kykyä vastata teollisuuden kestävän kehityksen tavoitteisiin. Se koskettaa jollain tavalla lähes jokaista toimialaa ja yksittäistä ihmistä. Pohjois-Savon liiton Uuden kasvun suunnitelman yhtenä tavoitteena on vahvistaa maakunnan innovaatio- ja kehitysympäristöjä tukemaan tuotannon ja tuotekehityksen joustavuutta ja arvoketjujen kehittämistä sekä tukea elinkeinoelämän kustannuskilpailukyvyn palautusta investoimalla tuottavuutta nostavaan teknologiaan ja digitalisaatioon (IoT, robotisaatio ja tekoäly).

Hankesuunnitelma

Hankkeen tarkoitus on:

  1. Alueen yritysten tietoisuuden kasvattaminen uuden tietoliikennetekniikan sovellusmahdollisuuksista sekä sen eduista datan keräämisessä ja analysoinnissa
  2. Teollisten sovelluskohteiden tunnistaminen kumppaniyrityksissä
  3. Maakunnan yritysten TKI-investointien tason nosto
  4. Yleistettävien teknisten ratkaisujen löytäminen pilottikokeiluilla kumppaneiden sovelluskohteisiin
  5. Tulosten hyödyntäminen toteuttajaorganisaatioiden TKI-toiminnan kehittämisessä

Hankkeen tärkeimmät toimenpidekokonaisuudet on jaettu kolmeen työpakettiin:
TP1. 5G- ja tekoälytietoisuuden lisääminen
TP2. Teknologian pilotointi
TP3. 5G-verkostoituminen ja TKI-toiminta

TP1. 5G- ja tekoälytietoisuuden lisääminen
Teht. 1.1 Avoimet teknologiaseminaarit/-webinaarit
Tässä tehtävässä lisätään 5G- ja tekoälyteknologiatietoisuutta luennoin ja asiantuntija puheenvuoroin. Luennot ja asiantuntijapuheenvuorot valitaan teemaltaan sopiviksi alueen yrityksille. 5G-luennoissa hyödynnetään Nokian asiantuntijoita sekä 5G-teknologiasta että 5G:n soveltamisesta valmistavassa teollisuudessa ja energiasektorilla.
Lisäksi Nokian asiantuntijoita hyödynnetään reunalaskennan hyötyjen esittelyssä tekoälysovelluksiin. Tässä tehtävässä hyödynnetään ja esitellään mahdollisesti myös muualla Suomessa tehtyjä teollisia sovelluksia 5G:n ympäristöön.


Teht 1.2. Älytehdasvierailu valmistavan teollisuuden edustajille
Tehtävässä suunnitellaan ja toteutetaan vierailu Nokian Ruskon tukiasematehtaalla, jonka maailman talousfoorumi on palkinnut edistyneenä 4. teollisen vallankumouksen majakkana. Vierailun aikana osallistujille kerrotaan tehtaan toiminnasta ja tehdään mahdollisuuksien mukaan vierailu itse teollisuustiloissa. Toinen mahdollinen vierailu voidaan toteuttaa Nokian pääkonttorille, jossa on mahdollisuus tutustua erialisiin 5G-sovelluksiin.

TP2. Teknologian pilotointi


Piloteilla esitellään kumppaniyrityksille konkreettisesti NB-IoT- ja 5G- teknologian ratkaisuja tiedonsiirtoon ja kerätylle datalle data-analyysiratkaisuja sekä reunalaskinpalvelimen hyödyntämistä data-analyysissä. Piloteilla pyritään alentamaan yritysten teknologiariskiä investoinneissa sekä lisätään yritysten 5G- ja tekoälytietoisuutta.


Teht. 2.1. 5G- ja NB-IoT-pilottien tarvekartoitus
Tässä tehtävässä tehdään pilottien tarvekartoitus yhdessä alueen yritysten kanssa. Tarvekartoituksessa huomioidaan olemassa olevien TKI-ympäristöjen mahdollisuudet ja rajoitteet. Tarvekartoituksen tavoitteena on vastata mahdollisimman hyvin alueen yritysten tarpeeseen ja saada sitä kautta yrityksen soveltamaan pilotteja omaan toimintaansa ja näin lisäämään omia TKI-panostuksia.


Teht. 2.2. Hankinnat ja kilpailutukset
Hankintojen toteutus tehdään tarvekartoituksen perusteella ja se aloitetaan tarvittavilla kilpailutuksilla, minkä jälkeen tehdään hankinnat toteuttajaorganisaation hankintaprosessien mukaisesti. Hankintoja ovat alustavan suunnitelman mukaisesti:

  • Tiedonsiirtomoduulit, päätelaitteet sekä 5G-sovittimet pilotointiympäristön laitteille
  • Erilaiset sensorit sisältäen kamerat ja kuvantamisvälineet
  • Tarvikkeet, kuten kaapelit ja asennussarjat
  • Mahdollisesti 5G:tä tukevat ”älylasit”
  • Ohjelmistolisenssit
  • Palveluita kuten asiantuntija-, markkinointi ja asennuspalveluita
    Hankintojen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat projektipäällikkö sekä hankkeen projektiasiantuntijat ja
    –insinöörit. Hankintojen kustannukset haetaan erillisellä Investointihankkeella.

Teht. 2.3. Toteutus ja niiden esittely yrityksille
Tässä tehtävässä toteutetaan tarvekartoituksessa esiinnousseet pilotit. Pilotit dokumentoidaan sellaiseen muotoon, että niitä voidaan helposti esitellä myös hankkeen ulkopuolisille tahoille ja dokumentaatiossa hyödynnetään pilottien videointia. Yritysesittelyt järjestetään joko yrityskohtaisesti tai toimia-alakohtaisesti sovittuina ajankohtina. Lisäksi hankkeessa varaudutaan esittämään pilotteja osana Savonian ja Sakkyn TKI-ympäristön markkinointia erilaisissa alueen tapahtumissa.


Piloteissa pyritään esittelemään 5G:n eri piirteitä ja niiden hyötyjä teollisessa käytössä. Piloteissa huomioidaan 5G standardisoinnin eteneminen ja laitetoimittajien toteuttamat piirteet niin itse 5G-verkossa kuin päätelaitteissa. Piloteissa esitellään myös data-analyysiratkaisuja (ml. tekoäly) sekä niiden hyötyjä. Tekoälyratkaisuissa pyritään esittelemään helposti käyttöönotettavia joko kaupallisia tai avoimeen lähdekoodiin ja kirjastoihin perustuvia ratkaisuja.

Teht. 2.4. Pilottien evaluointi
Pilottitoiminnasta saatuja kokemuksia analysoidaan ja tehdään arvioita siitä kuinka hyvin hanke täyttää sille asetettuja haasteita ja odotuksia. Evaluointi tehdään pilottien toteutusten jälkeen.

TP3. Viestintä, 5G-verkostoituminen ja TKI-toiminta


Teht.3.1. Viestinnän suunnittelu, viestintä ja tiedottaminen
Viestintätyöpaketin toimet aloitetaan viestintäsuunnitelman kokoamisella. Tässä hyödynnetään osittain Digikeskushankkeen löydöksiä ja viestintäkanavia. Suunnitelmaan sisällytetään tavoitteet, kohderyhmät, kanavat ja resursointi. Hankkeen yleinen tiedotus pohjautuu viestintäsuunnitelmaan. Viestinnän kautta tuodaan esille hankkeen edistymistä ja pilotteja paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Hankkeen tiedotustoimintaa toteutetaan myös heti alusta alkaen paikalliseen ja kansalliseen mediaan.


Teht. 3.2. Verkostoituminen kansallisesti ja kansainvälisesti 5G-toimijoiden kanssa
Yksi osa hankkeen viestintää ja verkostoitumista on tiedottaa 5G Momentum –ekosysteemistä ja heidän tapahtumista paikallisille yrityksille. Tavoitteena on saada yhteistyökumppaneita liittymään osaksi 5G Momentumia. Lisäksi toimitaan aktiivisesti 5GTNF:ssä ja pyritään saamaan paikallisia yrityksiä osaksi mahdollisia 5GTNF-hankkeita. Kansainvälisesti toiminta keskittyy Kv-konsortioiden ja –rahoitushakujen aktiiviseen seuraamiseen ja pyritään saamaan alueen toimijoita mukaan esim. EU S3 platform Wireless ICT:n kautta syntyviin hankkeisiin toimialasta riippumatta.


Teht. 3.3. TKI-toiminnan kehittäminen
Hankkeen aikana kehitettyjä pilotteja ja niiden tuloksia hyödynnetään jatkossa Savonian TKI-toiminnassa ja yritysyhteistyössä. Samalla kehitetään 5G-testiverkon päälle tulevaa palvelua ja lisätään henkilöstön osaamista 5Gpilottien suunnittelussa. Hankkeen tulosten pohjalta tehdään myös suunnitelmaa 5G-testiverkon kehittämiseksi
tulevaisuudessa.

Projektisuunnitelma

AikatauluTehtävät
Syksy 2021•5G tietoisuuden lisääminen mm. 5G Momentum webinaarien tiedottaminen ja oma 5G webinaari sekä hankkeen markkinointi
•Yrityskontaktit pilottien sisällöstä
•Päätelaittein hankintaa
•Savonian ja Sakkyn hankehenkilöstön perehdytys aiheeseen
Kevät 2022•Pilottien rakentaminen ja ensimmäiset pilotit sekä hankkeen markkinointi
•Pilottien kehittäminen palautteen perusteella
Syksy 2022•Pilottien rakentaminen ja pilottien esittely sekä hankkeen markkinointi
•Pilottien kehittäminen palautteen perusteella
•Vierailu Nokian Ruskon tehtaalla
Vuosi 2023•Pilottien viimeistely ja niiden esittely

Hankkeen rahoittajat

EAKR

Pohjois-Savon liitto